Китай твърди, че САЩ са изпращали балони на голяма надморска височина през въздушното му пространство повече от 10 пъти от началото на 2022 г., добавяйки гориво към ескалиращото дипломатическо противопоставяне между страните, което дерайлира усилията за възстановяване на отношенията, пише The Wall Street Journal.

Говорителят на външното министерство Ван Венбин заяви на ежедневния си брифинг за пресата в понеделник, че американските балони редовно летят през въздушното пространство на други страни без разрешение. Това е първият път, когато Китай отправя подобно обвинение, откакто предполагаем китайски балон за наблюдение беше забелязан над САЩ по-рано този месец и по-късно свален край бреговете на Южна Каролина.

"Първото нещо, което САЩ трябва да направят, е да променят поведението си и да помислят върху себе си, а не да клеветят и подбуждат конфронтация“, заяви Ван пред репортери.

Той не предостави подробности за това как Китай е отговорил на предполагаемите американски полети с балон по това време, като каза, че Китай се е отнесъл към въпроса отговорно и професионално. По думите му, САЩ са действали незаконно, без да уточнява чии закони може да са нарушили балоните и по какъв начин.

"Всяко твърдение, че правителството на САЩ използва балони за наблюдение над КНР, е невярно“, отговори в понеделник Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, имайки предвид Китайската народна република. "Това е най-новият пример, в който Китай прави опити да контролира щетите“.

Джон Кърби, координаторът за стратегически комуникации на Съвета за сигурност, също отхвърли твърдението на Пекин за въздушно нахлуване на САЩ в Китай като "просто невярно“.

Що се отнася до обектите, свалени от САЩ през последните няколко дни, Кърби остави отворена възможността те да са имали търговски или академични цели и потенциално да не са престъпни.

"Може да има напълно доброкачествени и напълно обясними причини защо тези обекти летят наоколо горе“, каза той.

Китай многократно е заявявал, че САЩ са реагирали прекалено силно, като са свалили китайския балон, който външното министерство описва като граждански балон за метеорологични изследвания, който се е отклонил от курса. Американски служители отхвърлят това обяснение и казват, че са уверени, че балонът е бил за целите на наблюдението и че е прелетял над множество чувствителни обекти в САЩ.

През последните дни САЩ свалиха три допълнителни неидентифицирани обекта, включително един в Аляска и един над езерото Хурон, в допълнение към още един над територията на Юкон в Канада.

Отделно китайското външно министерство потвърди в понеделник, че китайският първи дипломат Ван И ще изнесе реч на Мюнхенската конференция по сигурността по време на посещение в Европа, започващо във вторник. Той ще посети и Русия по време на пътуването, съобщиха от министерството.

Обвиненията на Пекин изглежда отбелязват промяна в стратегията. Когато се разбра за съществуването на предполагаемия китайски балон за наблюдение, малко преди планираното пътуване до Пекин от държавния секретар Антъни Блинкен, Китай изрази съжаление по въпроса, припомня WSJ.