Китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Фумио Кишида се ангажираха да преследват взаимноизгодни отношения в първите си разговори лице в лице от една година, знак, че двете най-големи икономики в Азия се стремят да закърпят обтегнатите връзки, пише Reuters.

Двамата лидери също обсъдиха забраната на Китай за внос на японски морски дарове и нашумелия случай на японски бизнесмен, задържан в Китай, по време на едночасовите си разговори в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско в четвъртък вечерта.

Страните трябва да се "съсредоточат върху общите интереси“ и да потвърдят своите "стратегически отношения от взаимна изгода и да им придадат ново значение“, каза Си на Кишида, докато седяха един срещу друг на маса, оградена от техните делегации.

В съвместно изявление през 2008 г. Япония и Китай се споразумяха да преследват "взаимноизгодни отношения, основани на общи стратегически интереси“, предназначени да осигурят чест обмен по въпроси като сигурността между лидерите.

Но фразата се използва по-рядко през последните години, тъй като историческите съперници се сблъскаха по редица въпроси като териториални спорове, търговско напрежение и Тайван.

Съвсем наскоро връзките бяха подложени на изпитание от забраната на Китай за японски морски дарове след решението на Токио да пусне пречистена вода от осакатената ядрена централа Фукушима в морето през август.

В коментари за медиите след разговорите Кишида заяви, че е призовал Си да отмени забраната за внос на морски продукти и също така е поискал бързото освобождаване на бизнесмена, което е нанесло огромен удар на техните близки икономически връзки.

Си заяви, че Япония трябва да приеме сериозно опасенията относно изпускането на вода от Фукушима и да се справи с изхвърлянето отговорно, съобщи официалната китайска информационна агенция "Синхуа“.

Двете страни също обещаха да проведат диалози на високо ниво по икономически въпроси и приветстваха стартирането на нова рамка за обсъждане на контрола върху износа, разясниха от японското външно министерство.

Наред със Съединените щати, Китай е най-големият търговски партньор на Япония.

Срещата Кишида-Си последва дългоочакваната среща на върха между президента на САЩ Джо Байдън и Си, на която двете суперсили се споразумяха да отворят президентска гореща линия и да възобновят комуникациите между военните, наред с други въпроси.

Кишида също се срещна с Байдън на срещата на върха, където обсъдиха въпроси, включително "общи предизвикателства“, които споделят с Китай.

В кулоарите на срещата на върха на АТИС Кишида се срещна и с южнокорейския президент Юн Сук Йол в седмата им среща тази година. Двамата обещаха да настояват за по-задълбочено сътрудничество и обсъдиха общи опасения като ракетните тестове на Северна Корея.

Юн, Кишида и Байдън също проведоха кратка тристранна среща в четвъртък.

Лидерите от 21-членния форум за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество са в Сан Франциско за 30-ата среща на върха от 15 до 17 ноември.