Саудитска Арабия и Китай демонстрираха задълбочаване на връзките си със серия от стратегически сделки в четвъртък по време на посещението на президента Си Дзинпин, включително една с технологичния гигант Huawei, чието нарастващо присъствие в региона на Персийския залив предизвика опасения за сигурността на САЩ, пише Reuters.

Крал Салман подписа "всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство“ със Си, който получи пищно посрещане в страна, създаваща нови глобални партньорства отвъд Запада.

Колата на Си беше ескортирана до двореца на краля от членове на саудитската кралска гвардия, яздещи арабски коне и носещи китайски и саудитски знамена.

Китайският лидер разговаря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, де факто управляващ петролния гигант, като събеседниците демонстрираха топли отношения. Двамата влязоха в павилион, докато военен оркестър свиреше националните химни на страните. Си обяви "нова ера" във връзките с арабските страни.

Както отбелязва Reuters, това е в ярък контраст със сдържаното посрещане през юли на президента на САЩ Джо Байдън, връзките с когото бяха обтегнати от енергийната политика на Саудитска Арабия и убийството на Джамал Хашоги през 2018 г., което засенчи  визитата.

Съединените обявиха в сряда, че пътуването на Си е пример за опитите на Китай да упражнява влияние по света и няма да промени политиката на САЩ към Близкия изток.

Меморандум с китайската Huawei Technologies относно облачните изчисления и изграждането на високотехнологични комплекси в саудитски градове беше договорен въпреки опасенията на САЩ относно възможен риск за сигурността  при използването на технологията на китайската фирма от съюзниците в Персийския залив.

В по-нататъшно укрепване на международните си авторитети Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства обявиха в четвъртък, че принцът и президент на ОАЕ са ръководили съвместно посредническите усилия, които са осигурили освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Гринър срещу руския оръжеен търговец Виктор Бут.

В коментар, публикуван в саудитските медии, Си обясни, че е на "пионерско пътуване“, за да "открие нова ера в отношенията на Китай с арабския свят, арабските страни от Персийския залив и Саудитска Арабия“.

Китай и арабските страни ще "продължат да държат високо знамето за ненамеса във вътрешните работи, (и) твърдо ще се подкрепят взаимно в защитата на суверенитета и териториалната цялост", пише той.

Си, който трябва да се срещне с други производители на петрол от Персийския залив и да присъства на по-широко събиране на арабски лидери в петък, каза, че тези държави са "енергийната съкровищница за световната икономика... и са плодородна почва за развитието на високотехнологични индустрии ".

Няколко регионални управници, включително президентът на Египет, престолонаследникът на Кувейт и лидерът на Судан, пристигнаха в Рияд в четвъртък.

Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив като Обединените арабски емирства заявиха, че няма да избират страна между глобалните сили и диверсифицират партньорите си, за да обслужват националните икономически интереси и интересите на сигурността.

Китай, най-големият потребител на енергия в света, е основен търговски партньор на държавите от Персийския залив и двустранните връзки се разшириха, тъй като регионът настоява за икономическа диверсификация, което поражда недоволството на САЩ относно участието на Китай в чувствителната инфраструктура на Персийския залив.

Саудитският министър на енергетиката заяви в сряда, че Рияд ще остане "доверен и надежден" енергиен партньор за Пекин и двамата ще засилят сътрудничеството във веригите за доставка на енергия, като създадат регионален център в кралството за китайски фабрики.

Китайски и саудитски фирми също подписаха 34 сделки за инвестиции в зелена енергия, информационни технологии, облачни услуги, транспорт, строителство и други сектори, съобщи държавната информационна агенция SPA. Тя не даде цифри, но по-рано стана ясно, че двете страни ще сключат първоначални споразумения на стойност 30 милиарда долара.

Тан Тиенбо, специалист по Близкия изток в Китайските институти за съвременни международни отношения (CICIR) – мозъчен тръст, свързан с китайското правителство – коментира, че посещението ще доведе до по-нататъшно разширяване на енергийното сътрудничество.