Китай и Саудитска Арабия са гарантирали 13 милиарда долара финансиране на Пакистан на фона на икономическата и екологична криза в страната, съобщава местното издание Dawn в неделя.

Пакистанският министър на финансите Исхак Дар заяви пред репортери, че Китай ще предостави 4 милиарда долара суверенни заеми на страната, както и ще рефинансира други 3,3 милиарда долара заеми от търговски банки и ще увеличи валутните суапове до 1,45 милиарда долара, съобщението дойде след неотдавнашното посещение в Пекин на пакистанския премиер Шахбаз Шариф, по време на което той и китайският президент Си Дзинпин обсъдиха по-нататъшното сътрудничество между страните. Китайският лидер увери Шариф, че Пекин ще продължи да помага на Исламабад да постигне финансова стабилност.

Исхак Дар също каза пред репортери, че Саудитска Арабия е "отговорила положително на искането на Пакистан за допълнителни 3 милиарда долара финансиране..." в подкрепа на пакистанската икономика.

През изминалата година икономическата криза в Пакистан се задълбочи поради различни фактори, включително корупция, продължаваща висока инфлация, нисък износ и непрекъснато нарастващ дълг. Ситуацията се влоши с безпрецедентните наводнения, които удариха Пакистан през последните пет месеца. Те наводниха една трета от страната и принудиха около 33 милиона души да напуснат домовете си.

Пакистан се смята за един от най-близките партньори на Китай, участващ в проекти в рамките на "Един пояс, един път“. Страната има традиционни връзки със Саудитска Арабия.