Китай описа срещата с американски пратеници, която включваше дискусии за Тайван, като "задълбочена и конструктивна“, знак, че Пекин и Вашингтон предприемат стъпки за охлаждане на напрежението, съобщава Bloomberg.

Заместник-министърът на външните работи Сие Фън се срещна с помощник-държавния секретар по въпросите на Източна Азия и Тихоокеанския регион Даниел Критенбринк и старши директора на Съвета за национална сигурност за Китай и Тайван Лаура Розенбергер в неделя и понеделник, съобщи говорителят на външното министерство Ван Венбин на редовен брифинг за пресата в Пекин.

Пратениците продължиха срещата между лидерите на двете нации миналия месец в Индонезия, заяви дипломатът, като отбеляза, че те са обсъдили "справяне с проблемите в двустранните отношения, включително тайванския въпрос, и укрепването на обмена и сътрудничеството на различни нива“.

Срещата в Бали между президента Си Дзинпин и президента Джо Байдън, която се проведе в кулоарите на срещата на върха на Г-20, доведе до възобновяване на сътрудничеството по въпроси като изменението на климата и продоволствената сигурност, поставяйки дъното на влошаващите се връзки след нарастване на напрежението поради посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Пекин отговори на това пътуване през август като прекрати сътрудничеството в някои области и с безпрецедентни военни учения, включващи изпращане на ракети над Тайван.

На въпрос дали американските дипломати са били поставени под карантина като част от посещението си в китайския град Ланфан, на около 50 километра югоизточно от Пекин, Ван отговори само, че "направихме уговорки в съответствие с нашата Covid политика“.