Китай и Русия проведоха нов кръг от консултации по азиатските въпроси, по време на които се договориха да засилят сътрудничеството и координацията и съвместно да защитават интересите на сигурността и развитието на региона. Това се казва в съобщение, публикувано във вторник на сайта на китайското външно министерство, предава ТАСС.

Според документа консултациите са проведени на 27 февруари в Пекин под съпредседателството на директора на отдела по азиатските въпроси на китайското външно министерство Лю Дзинсун и директора на отдела за азиатско-тихоокеанско сътрудничество на руското външно министерство Алексей Овчинников.

"Страните проведоха задълбочен обмен на мнения относно ситуацията в азиатския регион, регионалното сътрудничество и други въпроси от взаимен интерес, съгласиха се, че в настоящата ситуация Китай и Русия трябва да засилят взаимодействието и координацията по азиатските въпроси, съвместно да защитават интересите на сигурността и развитието на региона“, се казва в изявление на китайското външно министерство.