Премиерът на Китай Ли Цян прие руския си колега Михаил Мишустин в Пекин и му предложи по-тясно сътрудничество в различни области – и то на "ново ниво“, цитира думите му германският вестник Die Zeit.

На свой ред Мишустин заяви, че руско-китайските отношения са на "безпрецедентно високо ниво". Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия през март е израз на специалните отношения между двете страни, допълни той.

От редакцията подчертават, че Мишустин е най-високопоставеният руски лидер, посетил китайската столица от началото на войната в Украйна.

ТАСС съобщава, че в рамките на визитата му са подписани пет документа, включително меморандум за разширяването на търговското сътрудничество, както и протокол за фитосанитарните изисквания за пшеницата, изнасяна от Русия за Китай.

Меморандумът за разбирателство между Министерството на икономическото развитие на Руската федерация и Министерството на търговията на КНР цели задълбочаване на инвестиционното сътрудничество в сферата на търговията с услуги. По-специално, страните са се съгласили да развиват междурегионалната търговия с услуги, да насърчават участието на предприятия от двете страни в изложения и панаири и да провеждат съвместни събития в различни индустрии.

Подписан е и меморандум за приятелство и сътрудничество между Министерството на спорта на Руската федерация и Главното държавно управление за физическа култура и спорт на КНР.

Освен това страните са приели съвместно изявление за намерение за разширяване на пилотната програма "Ускоряване на патентното преследване“ между "Роспатент“ и Държавната администрация за интелектуална собственост на КНР.