На 23 май правителствата на Бразилия и Китай излязоха със съвместно изявление за разрешаване на войната между Русия и Украйна, като се застъпиха за политически преговори за постигане на мир. По-специално те смятат, че конференцията трябва да се проведе само с участието на Руската федерация, съобщава CNN Brasil.

Така главният съветник на президента на Бразилия Селсо Аморим се срещна на 23 май в Пекин с китайския външен министър Ван И, както се посочва в изявление на бразилското правителство, в търсене на "политика за решаване на проблеми“ по отношение на кризата в Украйна и деескалация на ситуацията.

Сред общите споразумения, цитирани от Китай и Бразилия, е, че и двете "подкрепят международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички съответни страни, в допълнение към справедливото обсъждане на всички мирни планове".

Според пресслужбата на Аморим Бразилия и Китай сега "трябва да включат приятелски страни в организирането“ на срещата.

Други "общи споразумения“ до голяма степен копират това, което китайската дипломация защити на срещите на специалния си пратеник за войната в Украйна. Например отказ от използване на оръжия за масово унищожение и атаки срещу атомни електроцентрали.

По-специално Бразилия и Китай в съвместно комюнике смятат, че за да се деескалира конфликтът, е необходимо да се спазват три принципа:

неразширяване на бойното поле;

предотвратяване на ескалация на военните действия;

без ескалиране на ситуацията от която и да е страна.

Завършвайки темата за войната, Китай и Бразилия се застъпват за избягване, като цяло, според публикувания документ, "разделянето на света на изолирани политически или икономически групи“. Твърди се, че това е част от усилията на Китай и Бразилия да предотвратят нова Студена война.

Според изявлението и двете страни призовават за мобилизация за "укрепване на международното сътрудничество" в сектори като енергетиката, търговията и продоволствената сигурност. Също така "сигурността на критичната инфраструктура, включително тръбопроводи и подводни оптични кабели, за защита на стабилността на глобалните индустриални и вериги за доставки“.