Пекин е силно обезпокоен и протестира срещу споменаването на Китай в документите на НАТО като предизвикателство за Алианса. Това заяви в четвъртък на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, цитиран от ТАСС.

"Многократно сме изтъквали, че НАТО в така наречената нова стратегическа концепция пренебрегва фактите, нарича черното бяло, упорства в неправилното позициониране на Китай като системно предизвикателство“,заяви той в отговор на молба на репортер от руската агенция да коментира думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посочи Китай като предизвикателство към Алианса. Столтенберг даде такава оценка в сряда на пресконференция след срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел. "Китай е сериозно обезпокоен от това и категорично се противопоставя", подчерта Ван Венбин.

Говорителят на китайското външно министерство заяви, че НАТО "очерня външната политика на Китай", "прави безотговорни забележки" относно военното развитие на Китай и "провокира конфронтация".

"Китай е добра възможност за мирно глобално развитие, а не някакво системно предизвикателство, измислено от НАТО", категоричен е Ван Венбин. Той отбеляза, че Алиансът, позициониращ се като регионална отбранителна организация, "продължава да навлиза в нови региони, да разпалва конфликти навсякъде и да създава напрежение“.