Китай допуска провеждането на конференция с участието на Украйна и Русия за разрешаване на конфликта между страните, съобщи официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Мао Нин, цитирана от ТАСС.

"Ние насърчаваме и подкрепяме... международна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна, където всички ще участват на равна основа“, заяви Нин.

Така дипломатът коментира думите на руския външен министър Сергей Лавров, който призна, че Китай може да организира диалог с участието на Русия и Украйна.

На 15-16 юни Швейцария ще бъде домакин на "среща на върха за мир“, на която ще бъдат обсъдени начините за разрешаване на украинския конфликт. Общо представители от 160 страни бяха поканени да присъстват. Според украинския лидер Володимир Зеленски 90 от тях са потвърдили участие досега. Русия и Китай няма да присъстват на конференцията. Освен това е много вероятно американският президент да не присъства на срещата.

Зеленски публикува призив към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин на 26 май в своя канал в Telegram. Тогава Зеленски обвини тези лидери, че са "встрани от глобалните усилия“ за подготовка на събитието.