Китайските купувачи преустановиха покупките на суров петрол от Русия поради несигурността, произтичаща от плановете на Европейския съюз за налагане на таван на цените, съобщава Bloomberg, като припомня, че той трябва да бъде определен на 5 декември.

Според търговци, запознати с въпроса, няколко доставки на руски петрол от марката ESPO за декември остават непродадени. Продавачите и китайските купувачи няма да приключат сделки, докато не бъде внесена яснота относно очаквания таван на цените, пояснява агенцията.

Таванът на цените ще бъде въведен заедно със санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол на 5 декември и върху петролните продукти от 5 февруари 2023 г. Компаниите, които се придържат към ограниченията, ще имат достъп до застрахователни, банкови и транспортни услуги в ЕС. Въвеждането на тавана на цените има за цел да намали приходите на Кремъл за подкрепа на войната в Украйна.

Русия обаче повтори, че няма да продава природен газ на страни, които налагат ограничения. Вместо това, според вицепремиера Александър Новак, Москва ще пренасочи доставките към "пазарно ориентирани партньори“ или ще намали производството.

Петролът с марка ESPO е популярен сред независимите рафинерии в Китай поради високия добив на дизелово гориво и краткото разстояние за доставка.