Корабите на китайската брегова охрана атакуваха с водни оръдия филипинските кораби в района на плитчината Скарбъроу.  Филипините и техният договорен съюзник, Съединените щати, поотделно осъдиха нападение в открито море на 9 декември, съобщи Associated Press.

Филипините и САЩ, поотделно осъдиха нападението на китайската брегова охрана, която заедно с кораби на предполагаемата милиция многократно е използвала водни оръдия, за да блокира три филипински риболовни кораба на спорната плитчина в Южнокитайско море.

Нападението на китайските кораби е едно от най-агресивните през тази година и е причинило "значителни щети" на комуникационното и навигационното оборудване на един от трите кораба на Бюрото за рибарство и водни ресурси, съобщават филипински служители.

Те допълват, без да уточняват, че предполагаемите кораби на милицията, придружаващи корабите на китайската брегова охрана, са използвали акустично устройство с голям обсег на действие, което може да увреди слуха, причинявайки "сериозен временен дискомфорт и неработоспособност на част от филипинския екипаж".

Това е последната ескалация на дългогодишните териториални спорове в Южнокитайско море - огнище на напрежение в Азия, което поставя САЩ и Китай в конфликтна ситуация. Китай претендира за почти целия стратегически воден път, но Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също предявяват отделни претенции.