Китай започна официално експлоатацията на ядрен реактор от ново поколение, който е първият по рода си в света, съобщиха държавните медии в сряда, предава Reuters.

В сравнение с предишните реактори, Шудауан от четвърто поколение в северната китайска провинция Шандонг е проектиран да използва горивото по-ефективно и да подобри своята икономика, безопасност и отпечатък върху околната среда, тъй като Китай се обръща към ядрената енергия, за да се опита да постигне целите за въглеродни емисии.

Информационна агенция Xinhua също отбелязва, че 200-мегаватовата (мВ) високотемпературна, газоохлаждаща реакторна инсталация, разработена съвместно от държавната компания Хуанен, университета Цинхуа и Китайската национална ядрена корпорация, използва модулен дизайн.

Модулните централи са тези с мощност под 300 мВ, които могат да бъдат изградени извън обекта. Поддръжниците казват, че те могат да работят на отдалечени места и да захранват сектори на тежката промишленост, които традиционно са трудни за снабдяване, но критиците казват, че са твърде скъпи.

NuScale Power, която по-рано се очакваше да бъде първата американска компания, лицензирана за изграждане на малък модулен реактор, обяви този месец, че прекратява планиран проект с мощност 462 мегавата в Юта поради нарастващи разходи.

Китай има за цел да произвежда 10% от електроенергията си от ядрена енергия до 2035 г. и 18% до 2060 г., но към септември тази година не е изпълнил целта си за 2020 г. да инсталира 58 гигавата ядрен капацитет.

Китай също така не е подписал ангажимента на климатичната конференция COP28, която се провежда в Дубай, за утрояване на капацитета на ядрената енергия до 2050 г.