Западните сили не могат да казват на Пекин какво да прави с Москва във връзка с войната в Украйна, заяви китайският посланик в Русия в петък, цитиран от европейската редакция на Politico.

"Не китайската страна създаде украинската криза, [Китайската народна република] не е страна по нея и не е предоставила оръжие на никоя от страните в конфликта“, подчерта Жан Ханхуей в интервю за руския ежедневник "Известия“.

"Западът не е в позиция да нарежда на Китай и още повече няма правото да хвърля отговорност върху него“, добави дипломатът.

Въпреки че е един от най-големите съюзници на Москва, Китай се стреми да се позиционира като посредник между Русия и Украйна, като представи мирен план от 12 точки през февруари.

Но, както пише Politico, нарастват опасенията, че Китай може да доставя оръжия на Русия. Миналия месец POLITICO съобщи, че китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са изпратили на руски субекти 1000 щурмови пушки, части за дронове и бронежилетки.

Коментарите на китайския посланик идват на фона на дългоочакваното съвместно посещение на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Китай. В четвъртък и двамата лидери призоваха китайския президент Си Дзинпин да засили миротворческите усилия - макар и с различни методи.

Макрон зае по-мека позиция, като каза на Си, че "разчита [на него] да върне Русия към разума“, докато подходът на фон дер Лайен беше по-директен. Председателят на Комисията предупреди да не се доставят оръжия на Москва: "Въоръжаването на агресора е явно нарушение на международното право – той никога не трябва да бъде въоръжаван“, отсече пред домакините тя, като предупреди: "Това наистина би навредило значително на отношенията между Европейския съюз и Китай“.

Но Си изглеждаше невъзмутим от тези усилия и се придържаше към огласените позиции на Пекин относно войната в Украйна, които отразяват силно руската позиция, пише изданието.

"Мирните преговори трябва да бъдат подновени възможно най-скоро, като се вземат предвид разумните опасения за сигурността на всички страни във връзка с Устава на ООН“, заяви китайският лидер.

Коментарите от петък на китайския посланик в Русия бяха поразително подобни.

"Това, което китайската страна прави, може да се обобщи с една фраза: призив за мир и насърчаване на преговорите“, заяви Жан.