Лекарите в Китай не са идентифицирали случаи на остри респираторни заболявания, които биха могли да бъдат причинени от нови вируси или бактерии. Това съобщи Ми Фън, представител на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, предаде Xinhua.

"Всички остри респираторни заболявания, регистрирани в Китай до момента, са причинени от известни патогени. Не са открити нови инфекциозни заболявания, причинени от нови вируси или бактерии", се посочва в съобщението.

Представителят на държавния комитет е добавил, че китайските здравни власти ще разширят достъпа до медицински услуги на всички нива на лечебните заведения, за да отговорят напълно на нуждите на населението. Полагат се усилия за осигуряване на доставки на противогрипни ваксини и други лекарства, с акцент върху ранното ваксиниране на ключови групи от населението като възрастни хора и деца, за да се намали рискът от разпространение на болестта.

По-рано китайските власти съобщиха за увеличаване на броя на случаите на остри респираторни заболявания в страната. По-рано Ми Фън съобщи, че броят на острите респираторни инфекции в Китай ще продължи да расте в близко бъдеще. Като уточни, че последните регистрирани случаи на заболяването са от грипния вирус, като редица пациенти са и с риновирус, микоплазмена пневмония, респираторен синцитиален вирус и аденовирус.

На 22 ноември СЗО поиска от Китай повече информация относно нарастването на респираторните заболявания при децата. СЗО се интересуваше от информация за тенденциите в разпространението на грип, коронавирус SARS-CoV-2, респираторен синцитиален вирус и микоплазмена пневмония. На 27 ноември изпълняващият длъжността директор на Световната здравна организация Мария ван Керхов заяви, че нарастването на острите респираторни инфекции в Китай не е свързано с нови патогени и броят на инфекциите с COVID-19 не надвишава цифрите за 2018 г. 2019 г.