Китайският външен министър Чин Ган е заявил, че стабилизирането на китайско-американските отношения е наложително след поредица от "тежки думи и ходове" между Пекин и Вашингтон, довели до ново охлаждане между две страни, пише Reuters. 

Чин, на среща в Пекин с американския посланик Никълъс Бърнс,  в подчертал по-специално, че Съединените щати трябва да коригират отношението си към тайванския въпрос и да спрат неприемането на принципа "единен Китай".

Отношенията между двете най-големи икономики в света се влошиха миналата година, когато тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи официално посещение в демократично управляван Тайван, разгневявайки Китай, който претендира, че островът е негова територия.

В отговор Пекин прекъсна официалните комуникационни канали със Съединените щати, включително един между техните военни.

Напрежението между двете суперсили намаля през ноември, когато лидерите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин се срещнаха на срещата на върха на Г-20 в Индонезия и обещаха по-чест диалог.

"Поредица от погрешни думи и действия на Съединените щати оттогава подкопаха трудно постигнатия положителен импулс на китайско-американските отношения“, е заявил Чин на Бърнс, се посочва в изявление на китайското външно министерство.

Напрежението избухна през февруари, когато китайски балон за голяма надморска височина беше засечен във въздушното пространство на САЩ и в отговор държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени посещение в Пекин.

Медията припомня, че миналата седмица Блинкен е изразил надежда за посещение, като е заявил пред Washington Post , че е важно да се възстановят редовните линии за комуникация на всички нива.

Също миналата седмица пратеникът на САЩ по въпросите за климата Джон Кери е заявил, че Китай е отправил покана за посещение "в близко бъдеще" за разговори за предотвратяване на глобална климатична криза, като допълнително повиши надеждата за възстановяване на едни от най-важните отношения между държавите в света.

"Основният приоритет е да се стабилизират китайско-американските отношения, да се избегне низходящата спирала и да се предотвратят инциденти между Китай и Съединените щати“, е подчертал Чин.

Тайван остава най-трудният въпрос в китайско-американските отношения.

Миналия месец Китай организира военни учения около Тайван, след като тайванският президент Цай Инг Вен се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

От 1979 г. отношенията между САЩ и Тайван се регулират от Закона за отношенията с Тайван, който дава правно основание да се предоставят на Тайван средства за защита, но не задължава Съединените щати да окажат помощ на Тайван, ако бъдат нападнати.

Като част от бюджета за 2023 г. Конгресът на САЩ разреши помощ за оръжия на стойност до 1 милиард долара за Тайван, използвайки вид орган, който ускорява помощта за сигурността и помогна за доставката на оръжие на Украйна.