"САЩ са най-голямата шпионска сила в света с най-широката разузнавателна мрежа“. Това заяви в понеделник на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, цитиран от ТАСС.

"Съединените щати са най-голямата шпионска сила в света, която има най-широката разузнавателна мрежа в света“, посочи представителят на китайското дипломатическо ведомство.

Той отбеляза още, че "Агенцията за национална сигурност на САЩ следи текстови съобщения и подслушва телефонни обаждания, включително на високопоставени служители от Германия, Франция, Норвегия, Швеция, Нидерландия и други европейски страни“.

В началото на февруари американските власти забелязаха китайски балон над континента на надморска височина, доста над стандартната за търговски въздушен транспорт. На 4 февруари американските военновъздушни сили свалиха този разузнавателен балон във въздушните граници на Съединените щати. Той, според Пентагона, се е занимавал със "събиране на важна информация“. Във връзка с този инцидент държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещение в Китай.

Китайското външно министерство протестира срещу "нападките и клеветите от Вашингтон“. Както обясниха в Пекин, "метеорологичната сонда“ се е озовала в американското въздушно пространство случайно.