Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че до края на годината са възможни "истински преговори" между Украйна и Руската федерация, според него те ще станат възможни благодарение на намесата на Китай. Той е заявил това в интервю за CBS News.

Наред с други въпроси, бившият държавен секретар изказва своето мнение за войната в Украйна и мястото на Кирай на международната сцена.

Кисинджър смята, че настоящата криза в Украйна може би наближава повратна точка, пише медията. 

"Сега, когато Китай влезе в преговорите, мисля, че това ще стигне до края на годината“, заявява той. "Ще говорим за преговорни процеси и дори за реални преговори. 

"Повторното влизане на Китай в международната система щеше да се случи. Не можете да го изключите от международната сцена.

Днес Китай изглежда готов да превземе Тайван с военна сила и президентът Байдън заявява, че Съединените щати ще застанат в защита на Тайван, припомнят от CBS News.

"И така, имаме проблем", констатира Кисинджър, "който може да прерасне в обща война между две високотехнологични страни. Това е нещо, което изисква незабавно внимание. От тази гледна точка това е много опасен период."