В обширно интервю за РБК-Украйна началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов изрази увереност, че Въоръжените сили на страната са в състояние да върнат контрола над държавните граници от 1991 г.

Началникът на Главното разузнавателно управление доби широка медийна популярност по време на войната. Той бе може би единственият от представителите на военното ръководство на Украйна, който още през ноември 2021 г. прогнозира мащабна атака на руснаците, включително срещу Киев, припомня агенцията.

Оттогава много изявления на Буданов относно бъдещите събития на фронта и вътре в самата Русия се сбъднаха по един или друг начин. Сега Буданов вярва, че преди края на тази година Украйна е в състояние да се върне в държавните си граници, установени след разпадането на СССР.

Говорейки за предстоящата контраофанзива на ВСУ, Буданов определи като "неприемливо“ разпространяването на информация в медиите за бъдещите операции. "Факт е, че всички се готвят за нея. Какъв ще е резултатът – ще видим всички след известно време“, отбеляза той.

"Достигането на границите от 1991 г. е доста постижима задача тази година.Смятам, че по време на тази операция със сила ще бъдат върнати достатъчен обем територия. В какви области, какво точно и как - ще се въздържа от коментар, съжалявам“, допълни още Буданов.