Отпорът на руската пълномащабна инвазия от украинските войници вече е разрушил мита за руските войски като уж "вторите в света“. Украйна ще победи врага, както Давид победи Голиат. Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирилпо Буданов в интервю за полския новинарски портал Wirtualna Polska.

В същото време, отбеляза той, на първо място трябва да се освободим от идеята за войната като нещо статично, "замразено“ или постоянно.

"Това е грешка. Според мен това е жива субстанция", казва Буданов.

Според него това, което се случва сега, е доказателство за уникалността на украинската армия, по-специално украинските бойци бързо се адаптират и модернизират старата техника, както и усвояват нова.

"Нашият враг, виждаме, се променя и се адаптира към ситуацията. Той анализира и прилага нови решения, тактически и оперативни. Или дори разработва нови стратегически цели“, подчерта Буданов.

Ръководителят на ГУР обаче отбеляза, че смята твърдението за Русия като предполагаема "втора армия на света“ за мит.

"Да, вярвам, че това беше мит. Но мисля, че ние, украинците, помогнахме на света да разсее историите за "непобедимата руска армия“. Да се ​​върнем към историята: по времето на кралица Елизабет и британците победиха Испански флот в морето, Великата и непобедима армада. Ще победим и "великата и непобедима" армия на Русия. Както Давид победи Голиат", категоричен е Буданов.

Наскоро Буданов заяви, че тази година може да бъде победоносна за Украйна. Според него украинците ще могат да се радват на добри новини в средата или втората половина на 2023 г.

В допълнение, главата на украинското разузнаване също обяви, че тази пролет Украйна планира голямо контранастъпление и боевете на фронтовата линия ще бъдат "най-горещите".