Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се връща у дома след посещение в руския Далечен изток, предава Reuters, като се позовава на руските информационни агенции ТАСС и РИА Новости.

Влакът с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на борда напусна железопътната гара в руския далекоизточен град Артьом и се отправи към дома, с което приключи посещението му в Русия.

На видеото, публикувано от държавната информационна агенция РИА Новости, се вижда как Ким, който рядко напуска страната си, върви по червения килим към вагона на влака под музиката на военен оркестър и маха за довиждане.

Руският министър на природните ресурси Александър Козлов, посланикът на Москва в Северна Корея Александър Мацегора и губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко изпроводиха севернокорейския лидер.

По-рано руски медии съобщиха, че Ким и руският министър на отбраната са обсъдили практически въпроси за засилване на военното сътрудничество, което Пхенян нарече "нов разцвет" на двустранните отношения.

По време на едноседмичното си посещение в Русия Ким се срещна с руския президент Владимир Путин и двамата обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството.

Церемонията по изпращането на севернокорейския лидер се състоя на гара Артьом-Приморски-1, където го чакаше бронираният му влак, пише РИА Новости.

Пред него е постлан килим. На перона кортежът на лидера на КНДР е посрещнат от ротата на почетния караул на Източния военен окръг, военният оркестър на щаба на Тихоокеанския флот е изпълнил гвардейския контрамарш, а след това - химните на Русия и КНДР. 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е на посещение в Русия за първи път от 2019 г. насам. Той пристигна на 12 септември с бронирания си влак. На 13 септември севернокорейският лидер проведе разговори на космодрума "Восточний" с президента Владимир Путин. На 15 септември той посети авиационния завод "Юрий Гагарин" в Комсомолск на Амур, където разгледа  самолет Sukhoi Superjet 100. След това той бе поканен на демонстрационна програма на изтребителя Су-35, като самолетът демонстрира фигури от висшия пилотаж в небето.

На следващият ден му бяха показани три самолета от стратегическата авиация на Въздушно-космическите сили на летище Кневичи, както и хиперзвуковата ракетна система "Кинжал" на ракетоносец МиГ-31И. След това той посети фрегатата "Маршал Шапошников" на Тихоокеанския флот във Владивосток заедно със министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.