Смята се, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е навършил четири години в понеделник, но държавните медии продължават да мълчат десетилетия наред за рождения му ден, пише Reuters.

Смята се, че рожденият ден на Ким е на 8 януари, въпреки че тайният му режим никога не е потвърждавал датата. Правителството на САЩ посочва като година на раждане на Ким 1984 г., което предполага, че е навършил 40 години тази година.

Датите на раждане на бащата и дядото на Ким са национални празници в КНДР.

Междувременно предполагаемата рождена дата на Ким Чен Ун винаги е минавала тихо, без да се споменава в медиите или в календарите на страната.

Най-близко до потвърждаване на датата от страна на Северна Корея е през януари 2020 г., след като властите признаха, че Ким е получил поздравления за рождения си ден от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, въпреки че не споменаха точната дата.

Тази година държавната информационна агенция KCNA в понеделник показа как Ким посещава ферма за пилета заедно с дъщеря си и висши служители.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея разглежда Ким Джу Ае, за която се съобщава, че е на около 10 години, като вероятен наследник на баща си.