Киев се опасява, че Гърция отново ще се присъедини към страните, които блокират новите санкции на ЕС срещу Русия. Причината за напрежението с Атина е, че Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) върна гръцките корабособственици в черния списък за това, че продължават да транспортират руски петрол и петролни продукти.

Напрежението между Атина и Киев се върна до нивото, при което гръцките власти отново могат да блокират нови санкции срещу Русия. НАБУ се опасява от това, съобщава Intelligence Online. Според изданието различията не са били разрешени по време на срещата между Кириакос Мицотакис и Володимир Зеленски в гръцката столица. Отношенията само са се влошили, отбелязва изданието.

Причината е, че НАБУ върна в черния си списък гръцките корабособственици, които превозват руски петрол и петролни продукти. През пролетта действията на Киев доведоха до това, че Гърция блокира пакета от санкции срещу Русия от 11 юни и го подкрепи едва когато НАБУ премахна пет компании от списъка.

Това обаче не продължи дълго. На 7 август НАБУ обяви, че връща Dynacom Tankers Management (DTM), Delta Tankers, Thenamaris Ships Management, Minerva Marine и TMC Tankers в черния списък. Бюрото мотивира решението си с факта, че корабособствениците не са изпълнили поетите задължения: танкерите продължават да изключват транспондерите със сигнал за местоположение, не отказват да участват в претоварване на петрол от кораб на кораб и не осъждат публично руската военна интервенция в Украйна.

Черният списък по никакъв начин не засяга дейността на гръцките корабособственици, но може да има репутационни загуби в западните страни.

Не е известно на какво разчита НАБУ, като върне гръцките корабособственици в списъка. Въпреки това, според Intelligence Online, бюрото води преговори с компаниите.

През август броят на гръцките танкери, транспортиращи руски петрол, е намалял с почти една трета от юли - до 50 кораба. Въпросът обаче изобщо не е в черния списък на НАБУ. От една страна, на европейските компании е забранено да транспортират руски петрол на цена над лимита на Г-7 от 60 долара, а средната цена на Urals достигна 74 долара през август.От друга страна, руските компании изпълняват задълженията на Москва за намаляване на износа на петрол, и тарифите за фрахта при превоз на санкциониран петрол намаляват.