Русия нанася демонстративни удари по Енергодар и обстрелва официалния маршрут на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката атомна електроцентрала, за да обвини Украйна. Това заяви съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк в "Туитър“, цитиран от УНИАН.

"Разрушени са къщи. Това е демонстрация на истинския "интерес“ на Руската федерация към проверката. И това е още едно доказателство за истинската тежест на "гаранциите“ на Руската федерация за всякакви посредници“, отбеляза Подоляк.

Според информацията на украинската агения, на 1 септември Запорожката областна военна администрация е съобщила, че рускитесили обстрелват предварително съгласувания маршрут на мисията на МААЕ от Запорожие до АЕЦ.

Също днес, на 1 септември, компанията Енергоатом съобщи, че в 4:57 в резултат на поредния минометен обстрел от руските окупационни войски на площадката на Запорожката атомна електроцентрала е сработила аварийната защита и се е изключил работещият 5-и енергоблок.

Украинското разузнаване съобщи, че група руски ударни хеликоптери К-52 е "работила“ по Енергодар (който е под руски контрол от март месец), където е атакувала жилищни райони. Минометен удар е нанесен и в непосредствена близост до територията на ЗАЕЦ и ядрените реактори.

Мисията на МААЕ напусна Запорожие към Енергодар въпреки съобщенията за силен обстрел.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Мариано Гроси каза, че знаейки за "повишената военна активност в района“, планира да продължи мисията до съоръжението и да се срещне с неговия персонал.