Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 73 от над 90 вражески крилати ракети и е унищожила 10 от 10 дронове-камикадзета, изстреляни от Русия срещу територията на Украйна,  съобщи в ефира на националния телетон "Обединени новини" говорителят на Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат Юрий Игнат, цитиран от Укринформ.

"Вече има предварителна информация, че окупаторите са надминали атаката си, която беше на 10 октомври. Както си спомняте, на територията на нашата държава бяха изстреляни 84 ракети. Днес вече има повече от 90 потвърдени ракети. Освен това има още 10 "Шахеда“, информира Игнат.

Според него става дума за ирански дронове Шахед-136 и Шахед-131. Оперативно командване "Юг" твърди, че са унищожени 10 от 10 безпилотни самолета-камикадзе.

Освен това украинските ПВО са прехванали голяма част от крилатите ракети на противника.

"Имаме добри резултати в ПВО. От повече от 90 ние сме свалили 73 крилати ракети“, заяви Игнат.

Той припомни, че на 10 октомври от 84 вражески ракети украинската ПВО е свалила 45, на следващия ден от 28 са били свалени 20 ракети, а на 31 октомври украинските ПВО са свалили 45 от 55 вражески ракети.

Говорителят припомни, че Украйна получи комплекси NASAMS и Iris-T, които значително е повишило ефективността на украинските сили за отбрана.

Както беше съобщено по-рано, около 100 ракети бяха изстреляни по територията на Украйна във вторник. Основната цел са били обекти на критичната енергийна инфраструктура, но в резултат на атаките има и попадения в жилищни сгради. Твърди се, че руснаците са използвали ракети тип Х-101, Х-555, изстреляни от стратегическата авиация на бомбардировачи Ту-95, Ту-160 от Каспийско море и Ростовска област. Останалите ракети са били "Калибър" с морско базиране и са пуснати от Черно море.