Върховната Рада прие Заявление във връзка с поредния етап на ескалация на ситуацията в сферата на безопасността в света, провокирана от последните решения на руското ръководство, и призова световната общност да не признава "псевдореферендумите“ на територията на Украйна. За това се съобщава в сайта на украинското законодателно събрание, предава Укринформ.

"Руската федерация, извършвайки широкомащабна въоръжена агресия срещу Украйна, продължава да анексира временно окупираните територии на Украйна чрез провеждане на т.нар. референдуми. Върховната Рада на Украйна счита за незаконни решенията на окупационните администрации на Руската федерация във временно окупирани определени територии от Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области за провеждане на псевдореферендуми за присъединяване към Руската федерация, което грубо нарушава основните норми и принципи на международното право, Конституцията на Украйна и действащото законодателство, а също така е насочено срещу суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна“, се казва в изявлението.

В документа се отбелязва, че подобни действия на Руската федерация са продължение на опитите на Москва да анексира територията на Украйна и се използват като средство за политически натиск "на престъпните руски власти“ върху световната общност и позволяват на Русия да продължи да тероризира света с заплахи за използване на ядрени оръжия, като по този начин пряко застрашава съществуването не само на европейския континент, но и на човечеството, като цяло.

В изявлението се отбелязва, че светът трябва да осъзнае съществуването на реална заплаха от увреждане на ядрените съоръжения на Украйна в резултат на въоръжената агресия на Русия.

Също така се посочва, че обявяването на частична мобилизация от Путин демонстрира задълбочаването и разширяването на "престъпните намерения“ на руските власти по отношение на Украйна, което ще доведе до нова вълна на ескалация на руската въоръжена агресия и разширяване на мащаба на войната срещу Украйна, което ще имат пагубни последици както за цяла Европа, така и за целия свят.

В изявлението на украинския парламент се подчертава неотменимото право на Украйна да защитава своя суверенитет и териториална цялост.

В заключение Радата осъжда организирането и провеждането на всякакви незаконни референдуми във временно окупираните територии на Украйна и призова световната общност да не признава резултатите от тях и да предупреди "държавата-агресор“ относно организирането и провеждането им.