Киев призовава федералното правителство в Берлин да позволи на европейските страни да доставят германски танкове Leopard 2 на Въоръжените сили на Украйна. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в интервю за новинарския портал Tagesschau на обществената телевизионна мрежа ARD.

"Ние разчитаме на Берлин, защото Германия е една от малкото страни, които наистина са в състояние да доставят [танкове]. И след всички дискусии за доставката на германски оръжия, основните бойни танкове останаха последните“ [от оръжията, които не бяха изпратени в Украйна], подчерта първият дипломат на Киев. По всички други въпроси "има движение и напредък. Ако вие, като правителство, не можете сами да вземете това последно важно решение, тогава поне дайте зелена светлина на страните, които имат вашите танкове и са готови да ни предоставят тези танкове. Но за тази цел те се нуждаят от вашето разрешение", припомни Кулеба.

През последните месеци Украйна отправя настойчиви молби към Берлин за доставка на танкове Leopard 2, но канцлерът на ФРГ Олаф Шолц многократно е заявявал, че Германия ще действа по този въпрос само в координация със своите съюзници. Съгласно думите му, досега нито една държава не е доставила на Киев танкове западно производство. Германското правителство си запазва правото да изисква одобрение за крайната употреба на всички произведени в Германия оръжия, отбелязва медията.