Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обяви, че е провел "подробен разговор“ с израелския премиер Яип Лапид относно искането на Киев за отбранителни системи, които да помогнат в борбата срещу руските ракети и иранските дронове, предава Bloomberg.

Властите на Израел предложиха помощ на Украйна в разработването на система за предупреждение за ракети, но бяха категорични, че няма да предоставят оръжия на Киев. В пост в социалната мрежа "Туитър“ Лапид изрази "дълбоката загриженост на Израел относно военните връзки между Иран и Русия“, докато Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, обвини Техеран, че е изпратил инструктори и техници в Крим, за да подпомогнат руските атаки с дронове.

В четвъртък държавният глава на Украйна Володимир Зеленски бе домакин на швейцарския си колега, на когото благодари за решението за замразяването е страната на 6,5 милиарда долара руски активи. "Тази работа трябва да продължи“, каза Зеленски във вечерното си изявление. "Тук не е нужно Швейцария да бъде морално неутрална“.