В "План за действие 2.0“ ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак представи допълнителни санкции срещу Русия. Централното искане: да се намали максималната цена за закупуване на руски петрол от марката Urals от 60 на 45 щатски долара за барел, съобщава германският вестник Die Zeit.

Според украински оценки руските разходи за добив в момента са около 30 щатски долара. Към днешна дата петролът Urals се търгува за над 60 долара за барел в Москва.

Освен това държавите от "западната санкционна коалиция“ трябва да въведат такси върху вноса на руски петрол и природен газ. Като част от енергийното ембарго на ЕС, руският природен газ трябва да се доставя до държавите от Общността само през Украйна. В момента страните от ЕС внасят руски природен газ по море като – втечнен природен газ, и чрез тръбопроводи в Черно море през Турция.

Освен това трябва да има пълно ембарго върху вноса на руски метали и диаманти. В случая със златото трябва да има по-строг контрол върху вноса през трети страни. Той също така призовава за краен срок за западни финансови институции като австрийската Reifeisenbank, италианската UniCredit и унгарската OTP да напуснат руския пазар.