Украинските въоръжени сили обстрелват цели в Русия с ракети Storm Shadow с разрешението на Лондон, заяви Юрий Сак, съветник на министъра на стратегическата индустрия на Украйна, в интервю за Bloomberg.

"Вече имаме прецедент, например Великобритания, която преди това позволи на Украйна да използва доставените от тях ракети Storm Shadow с голям обсег“, посочи той, коментирайки дискусиите в ЕС за възможността Киев да използва западни оръжия за удар на руска територия.

Storm Shadow е стелт ракета с въздушно базиране. Изстрелва се от самолет. Обсегът й е от 250 до 560 километра в зависимост от модификацията.

Освен това Сак твърди, че Украйна създава свои собствени оръжия, които се използват за удари по Русия.

Ден преди това Washington Post написа, че Лондон все още не е обявил официално разрешение на украинските въоръжени сили да атакуват дълбоко в руска територия, въпреки че британският външен министър Дейвид Камерън съобщи това по-рано.

Украинският военен, с когото разговаря изданието, обясни изявлението на политика с желанието "да хвърли идея в информационното пространство, за да види реакцията на населението“ и едва след това да вземе официално решение.