Руските спортисти няма да могат да участват на Олимпийски игри и други спортни съревнования, защото президентът на страната Владимир Путин вече е "внедрил в спорта не само политиката, но и военни престъпления“. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от РБК-Украйна.

"Спортът, държавната пропаганда и армията са неделими в Русия. И сега Путин вече въведе не само политиката, но и военните престъпления в спорта", пише Кулеба.

Външният министър отново подчерта, че руските и беларуските спортисти не могат да участват в Олимпийските игри в Париж или други големи спортни събития.

По-рано стана известно, че МОК обмисля възможността за допускане на руски и беларуски спортисти до международни състезания.

Освен това президентът на МОК Томас Бах наскоро каза, че олимпийските спортисти не трябва да се превръщат в инструмент в ръцете на международната политика.

Трябва да се отбележи, че правителствата на почти 30 държави, включително домакинът на Олимпиадата през 2024 г. Франция, призоваха Международния олимпийски комитет да отстрани спортистите от Русия и Беларус от участие в игрите в Париж поради проблеми с яснотата на техния "неутралитет“.