Ден след обявяване на присъединяването на Донбас към пределите на Руската федерация, официален Киев съобщи, че неговите сили са влезли в град Лиман и са обкръжили "хиляди руски войници“, предава Reuters.

"Вече сме в Лиман, но има битки“, каза Сергий Череватий, говорител на украинските войски в района.

Агенцията съобщава за видео, на което двама военнослужещи на Киев са окачили жълто-синьото национално знаме на Украйна върху табелата на входа на разположения в северната част на Донецк град Лиман. Кадрите са разпространени от кабинета на президента Володим Зеленски.

"1 октомври. Развяваме нашия държавен флаг и то на нашата земя. Лиман ще бъде Украйна“, казва във видеото един от войниците, застанал на капака на военна машина.

Русия е разположила между 5000 и 5500 войници в Лиман, но броят на обкръжените войски може да е по-малък поради жертвите, поясни Череватий."Руската групировка в района на Лиман е обкръжена“, обяви той в ефира на телевизията.

Към настоящия момент обаче от Министерството на отбраната на Русия не са коментирали твърденията на Киев. Последната оперативна актуализация е от петък вечерта. В събота "Телеграм“ каналът на министерството публикува поредица от поздравителни съобщения, включително едно от държавния глава Владимир Путин, по случай Деня на сухопътните сили.

Руски военни блогъри отбелязват, че загубата на Лиман би била сериозна пречка и че е очевидно Москва е взела решение да изостави града и да изтегли силите си от него.

Твърденията на нито една от страните за ситуацията на бойното поле не може да бъдат независимо проверени, отбелязва Reuters.