Ръководителят на министерството на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви, че Европейската комисия препоръчва на Киев да се върне към закона за олигарсите след края на конфликта, съобщава Strana.ua.

Според него до края на украинския конфликт най-вероятно в страната няма да има олигарси.

Европейската комисия в препоръките си за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС постави условие, при което трябва да бъдат изпълнени седем изисквания, за да не загуби статута. Сред исканията са въвеждане на антиолигархичен закон, засилване на борбата с корупцията и съдебна реформа.

По-рано Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини бизнесмена Дмитрий Фирташ и осем топ мениджъри на неговите компании в измама с гориво на стойност 500 милиона долара.

Според СБУ компаниите, контролирани от Фирташ, са "купували“ гориво от една от собствените му компании, но в действителност са получавали не повече от 30% от платения обем. Дефицитът, възникнал в резултат на "схемата“, е покрит с държавно гориво от газотранспортната система на Украйна, съобщава пресслужбата на ведомството.