Целта на ракетния удар на Русия на 15 ноември е била спирането на украинските атомни електроцентрали. Това заяви в интервю за киевската редакция на Forbes първият заместник-министър на енергетиката на Украйна Юрий Власенко, отбелязвайки, че основните удари са върху подстанциите.

"Вероятно техните енергийни инженери, които имат схемите на захранващите вериги за нашата енергийна система, са казали на военните къде да ударят, за да спрат нашите атомни електроцентрали. Въпреки това успяхме бързо да активираме резервни захранващи вериги, за да осигурим работата на станциите“, заяви той.

Ситуацията обаче може да се влоши при последващи удари.

На 15 ноември Русия изстреля повече 100 ракети по Украйна. Това беше най-мащабният обстрел на енергийната система на Украйна от началото на войната и по-конкретно след 10 октомври, когато Русия се зае със системното й разрушение.

Заради масираната атака на Руската федерация в редица региони на Украйна бяха въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването.

На 15 ноември 2022 г. мобилните оператори се обърнаха към украинците на фона на прекъсвания в комуникациите и интернет и предупредиха за проблеми с комуникацията поради прекъсвания на електрозахранването.