Въоръжените сили на Украйна забелязват промяна на тактиката на Русия при използване на ракети срещу Украйна. Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Андрей Черняк в коментар за РБК-Украйна.

"Първо, те наистина се учат от грешките си. Второ, изчерпват се не само високоточните ракети, но и ракетните оръжия като цяло“, отбеляза той.

Според ГУР в Москва са останали по-малко от 100 високоточни крилати ракети, които най-често се използват при обстрел - Калибър, Х-101, Х-555.

Черняк уточни, че като цяло Русия все още има хиляди ракети, но използва много повече от тях, отколкото произвежда (по данни на украинските служби руснаците могат да произвеждат не повече от 30-40 ракети на месец).

А тези стари ракети, които има на въоръжение, или не достигат поради неизправност, или имат ограничен радиус на поразяване.

Той също така добави, че 95% от руските сухопътни сили по някакъв начин участват във военните действия срещу Украйна, но "не постигат никакъв стратегически успех, така че нашествениците са решили да увеличат своя настъпателен потенциал чрез използване на авиация“.

В същото време Черняк подчерта, че украинската противовъздушна отбрана се укрепва всеки ден и като се има предвид, че ВВС са се научили да свалят ракети и безпилотни самолети камикадзе, ще бъде още по-лесно да свалят самолети.

Също така украинското разузнаване отбелязва, че руската армия не се е отказала от идеята да унищожи енергийната система на Украйна. Но, според Киев, заедно с енергийния сектор руснаците иска да унищожи горивния и енергийния сектор, за да спре доставките на петролни продукти.