Украйна е била превърната в пленник на Виктор Орбан в битката на унгарския премиер за освобождаване на замразените европейски фондове, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за европейската редакция на Politico, проведено миналата седмица.

На 12 декември блокът сключи сделка с Унгария за преодоляване на ветото на Будапеща върху пакет от помощ от 18 милиарда евро за Украйна.

В замяна на отмененото вето, държавите-членки се съгласиха да намалят размера на средствата от ЕС за Унгария, които бяха замразени поради опасения за върховенството на закона, от 7,5 на 6,3 милиарда евро.

"Унгария играе своя собствена игра“, констатира Кулеба. "Тя взе Украйна като заложник в борбата си за пари, които смята, че Комисията им дължи.“

Но има и обратна страна на това, което се възприема като победа за Орбан срещу останалата част от ЕС, каза Кулеба.

"Добрата новина е, че Комисията намери начин как да направи възможна тази финансова помощ за Украйна, без да осигури гласуване от Унгария, така че сега знаем, че има решение за критични случаи.“

Украйна очаква да получи първия транш от многомилиардния пакет помощ следващия месец, добави той, но колкото по-бързо, толкова по-добре.

"Оценяваме цялата помощ, която получаваме, но времето винаги е проблем. Когато се води война, всичко е нужно вчера“, посочи министърът.

Докато войната в Украйна навлиза в 11-ия си месец, украинският външен министър прегледа дипломатическите постижения на Киев през изминалата година и постави целите за 2023 г.

Въпреки че украинците "приветстват“ деветия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, договорен в началото на декември, той не е достатъчен, каза той.

Настояването за десети пакет, насочен към възпрепятстване на веригата за доставки на оръжия на Москва, ще бъде един от ключовите дипломатически приоритети на Киев през 2023 г., според Кулеба.

Новите мерки "трябва да ударят руската военна индустрия“, обясни украинският външен министър, подчертавайки, че Русия "произвежда повече ракети“ въпреки западните санкции.

"Очакваме следващия пакет от санкции да удари компаниите, участващи в доставката на части, необходими за производството на ракети, и да затвори вратичките в глобалната верига за доставки“.