Руските войски не са нанесли масирана ракетна атака срещу Украйна на годишнината от началото на военната интервенция, защото вероятно не са могли да си го позволят. Руснаците пускат ракети в зависимост от това, дали разполагат с такива. Това заяви говорителят на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от РБК-Украйна.

"Въпросът е какво могат да си позволят да пуснат в Украйна през този период“, отбеляза Игнат в отговор на въпрос защо не е имало масирана руска ракетна атака срещу Украйна на 24 февруари.

Той отбеляза, че Русия има много кораби, носещи крилати ракети в Черно море, а общият им залп е повече от 40 ракети.

"Никога толкова "Калибър“ не е летял от кораби в Черно море. Говорим за 10-15 плюс-минус тези "Калибър“. Повечето ракети са летели от носители с въздушно базиране, от Ту-95. Следователно промяната в използването както на ракетите, така и на "Шахедите", очевидно е свързана с тяхното наличие и с това, което те могат да си позволят в момента. Това е цялата им "тактика" и "стратегия", обясни Игнат.

Припомняме, че по-рано Киев предупреждаваше гражданите на Украйна, че руските войски се готвят за ракетна атака на 23-24 февруари на годишнината от пълномащабното нахлуване, но това не се случи.

В същото време руската армия увеличава присъствието на корабна група в Черно море и засилва разузнаването. Затова военните предупреждават за голяма вероятност от ракетна атака.