Страните от Северноатлантическия алианс няма да изпращат войски на територията на Украйна до края на войната. Това заяви министърът на външните работи на страната Дмитро Кулеба в ефира на местен телевизионен канал, предава РБК-Украйна.

"До края на въоръжения конфликт на територията на Украйна чужди държави няма да изпращат свои войски на територията на страната ни. Освен това ние не искаме това", заяви Кулеба.

Министърът подчерта, че след като Украйна стане член на Алианса, украински бригади ще бъдат разположени в други страни от НАТО за тяхната защита.

НАТО може да изпрати войски в Украйна?

Според бившия генерален секретар на НАТО Андерс Расмусен, ако Алиансът не успее да предостави на Украйна ясна възможност да се присъедини към Алианса, тогава някои страни може да "предприемат действия за всеки отделен случай“.

Среща на върха във Вилнюс

От 11 до 12 юли във Вилнюс, столицата на Литва, ще се проведе срещата на върха на НАТО. Както отбеляза министър Кулеба, Украйна ще очаква ясен "график за влизане" на страната в Алианса.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова да се присъедини към НАТО, във връзка с което очаква готовността на Алианса да приеме Украйна. Не всички страни членки на Северноатлантическия алианс са на едно мнение относно членството на Киев на фона на войната с Русия. Например Германия смята, че "политиката на отворените врати остава в сила", но Берлин не е готов да говори за членство на Украйна днес.