Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов заяви след успехите на ВСУ в Харковска област, че Киев няма да остане доволен, ако Русия предаде Крим и "огромни репарации“, а ще се бори за "пълна капитулация и демилитаризация на Русия“ с помощта на своите съюзници, предава украинският телевизионен канал ТСН.

"Нашата задача е да направим Русия такава, че тя дори да няма желание да си помисли, че може да атакува съседите си, особено по начина, по който го направи по отношение на нашата страна“, заяви Данилов в интервю пред Радио "Свобода“.

По думите му, Украйна все още не е преминала повратната точка на войната. Той предупреди, че Украйна я очаква "голяма война“ с армията на Путин.

"Ще бъде много трудно, няма да е лесно. И ако някой смята, че вече сме минали някакъв Рубикон и ще продължи като по часовник, това няма да се случи, за съжаление. Ще имаме голяма война с тази държава и ще трябва да положим много усилия, за да бъде победата наша“, каза той.

Данилов подчерта, че Украйна се нуждае от победа, която завинаги ще сложи край на желанието на Русия да се бие срещу Въоръжените сили на Украйна.

"Трябва да спечелим победа, която ще зачеркне способността на Руската федерация да повтори всички тези неща. Нуждаем се от победа, която ще счупи гръбнака на тази твар, която седи на руска територия, постоянно навлизайки в чужди територии. Ако не го направим сега, това ще бъде просто отложена война“, заяви Данилов.

По-рано беше съобщено, че Алексей Арестович, съветник в канцеларията на президента, каза, че следващите 2-3 месеца ще бъдат решаващи във войната. По думите му, по-нататъшните действия на бойното поле ще зависят от доставките на военни оръжия от Запада.