Властите на Казахстан са започнали да задържат руски тирове със стоки от Европейския съюз, предявявайки "необосновани искания“ към водачите, пише руското издание "Известия“, позовавайки се на транспортното министерство в Москва и "Асоциацията на международните автомобилни превозвачи“.

Според представител на Асоциацията руската страна знае за най-малко осем случая на задържане на камиони на местни превозвачи, доставящи стоки от ЕС, но е невъзможно да се посочи точният брой на спрените в Казахстан камиони.

"Някои от тях са разположени на паркинги за нарушители, където всеки ден на съхранение е скъп. Други са на митнически терминали. Някои тирове са направо на пътя. На шофьорите са иззети всички документи, така че не могат да ходят никъде“, заявява служител на АСМАП.

"Според Министерството на транспорта, властите на Казахстан са започнали да изискват от руските шофьори разрешителни за стоки, издадени не на местния, а на предишния превозвач, тоест на компанията от ЕС - тази, която превозва същите стоки през Европейският съюз към Беларус или Русия. Но тези структури не си предават документи една на друга, а самото ново правило противоречи на разпоредбите на споразуменията за международен автомобилен транспорт“, твърди изданието.

Асоциацията на международните автомобилни превозвачи препоръча на руските компании да се въздържат от превози до Казахстан до разрешаване на спора.