Казахстан провежда днес референдум за промяна на конституцията, с което би трябвало да се сложи край на ерата на бившия президент Нурсултан Назарбаев и на неговия клан, управлявали страната в продължение на 30 години, предадоха световните агенции.

Реформата на конституцията предвижда промяна на около една трета от членовете на основополагащия документ. По-специално на бившия президент Нурсултан Назарбаев ще се отнеме титлата "Лидер на нацията" - статут, който му дава значителна власт. Друга промяна предвижда близките на лидерите да не могат да заемат важни правителствени длъжности.

Изборните секции бяха отворени в 7 ч. местно време (1 ч. по Гринуич) и трябва да затворят врати в 20 ч. местно време (14 ч. по Гринуич). В западната част на страната вотът ще приключи час по-късно.

Референдумът последва бунтовете от януари, за които точните причини си останат неясни, отбелязва Франс прес. Насилието опустоши тогава центъра на Алмати, но пощади Нур Султан, града, кръстен на Назарбаев през 2018 г. Президентът Касъм-Жомарт Токаев обвини терористи, че са се опитали да вземат властта. Но след кризата той разкритикува Назарбаев, обвинявайки го, че иска да предпазва богатите. Племенник на Назарбаев бе арестуван през март и обвинен в отконяване на средства. А по време на бунтовете бе арестуван и приближен на Назарбаев - Карим Масимов, който беше ръководител на Съвета за национална сигурност.

Всичко това породи спекулации за битки във властта и че Касъм-Жомарт Токаев иска да се отърве от влиянието на предшественика си и търси повод за това.

По време на размириците Токаев се обърна за помощ от Москва, която прати в Казахстан военни в рамките на военен алианс между няколко бивши съветски републики, припомня Франс прес.

Превод и редакция: БТА