Правителството на Казахстан прие решение за закриване на Търговското представителство в Русия, подчинено на Министерството на търговията и интеграцията на републиката. Съответният документ в понеделник, 27 февруари, беше публикуван на уебсайта на регулаторните правни актове на Казахстан, пише "Известия“.

"Да се ликвидира търговското представителство на Република Казахстан в Руската федерация“, се казва в документа.

Отбелязва се, че решението влиза в сила от датата на подписване на решението.

Русия и Казахстан подписаха споразумение за взаимно създаване на търговски мисии през октомври 1992 г. Астана го ратифицира през 2012 г. Приоритетите в работата на търговската мисия бяха безвъзмездно подпомагане на износителите и дистрибуторите от Казахстан за навлизане и налагане на руския пазар, както и привличане на чуждестранни инвестиции в Казахстан.

На 1 февруари Министерството на търговията на Казахстан представи за обществено обсъждане в портала за законопроекти решение за закриване на търговското представителство на републиката в Русия. В мотивите за приемането му е посочена заповед на министър-председателя на Казахстан от 24 януари.

По-късно същия ден от Министерството на търговията обясниха, че решението за премахване на търговското представителство е заради оптимизирането на работата на държавните органи на републиката. Както уточнява пресслужбата, освободените единици ще бъдат използвани за укрепване на дипломатическото присъствие на Казахстан в други страни.

По-рано, през ноември 2022 г., говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Казахстан е важен партньор и съюзник за Русия. Според него развитието на Казахстан е в интерес не само на казахстанците, но и на руснаците.