Нарастващите връзки със Запада помагат на страните от Централна Азия да отстояват своята независимост в регион, исторически доминиран от Русия и Китай, заяви казахстанският заместник външен министър Роман Василенко в интервю пред европейската редакция на Politico.

"Фактът, че ЕС, САЩ и Западът като цяло вече са признали значението на Казахстан и други страни в Централна Азия [и] сега са се ангажирали с изграждането на много по-стабилни отношения... спомагат за укрепването на посредничеството на централноазиатските страни като Казахстан в отношенията с всички други партньори по света“, отбеляза той.

В същото време "ще продължим да бъдем там, където сме географски, ще продължим да развиваме отношенията с Русия, с Китай, като независима нация“, подчерта също дипломатът.

Казахстан е член на водения от Москва военен съюз ОДКБ, но изгради независима външна политика от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, предлагайки да продава петрол на ЕС, за да замени изгубените руски доставки. Василенко преди това призова Кремъл да преговаря за прекратяване на боевете.

По-рано този месец казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев изпрати руски дипломати да тичат за слушалките си, докато той неочаквано изнесе реч заедно с руския президент Владимир Путин на родния си език, а не на руски - който традиционно е бил езикът на дипломацията в СССР. Междувременно руският лидер многократно сбърка името на колегата си, объркан от факта, че то не отговаря на руските конвенции за именуване.

Във вторник комисията по външни работи на Европейския парламент подкрепи доклад, призоваващ блока да засили отношенията си с Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, като се има предвид отслабващото влияние на Русия в Централна Азия.

"Сега ЕС има възможност да разшири връзките си с региона и да играе по-видна роля“, се казва в изявление на комисията, като се аргументира, че планът също ще помогне "да играе роля в минимизирането на заобикалянето на санкциите от Русия и Беларус“, използвайки тези страни като посредници.

Пратеникът на Брюксел по санкциите Дейвид О'Съливан е в Казахстан тази седмица като част от усилията да се гарантира, че забранени стоки, които биха могли да подкрепят военните усилия на Русия, няма да си проправят път през границата.