Сателитни снимки показаха за първи път колко огромно всъщност е роботизираното подводно превозно средство Manta Ray, създадено от Northrop Grumman за Агенцията за напреднали изследователски проекти на САЩ (DARPA), отбелязва изданието The War Zone.

Снимките, които едва сега започнаха активно да се разпространяват в социалните мрежи, са направени през ноември 2023 година и април 2024 г. На тях се вижда Manta Ray, акостирал в Порто Уайними, Калифорния.

Експерти са анализирали изображенията и са стигнали до извода, че широчината на безпилотния апарат е 13,7 метра, а дължината му - 10 метра. Това е внушително за безпилотен подводен дрон, уверяват от редакцията. Например REMUS 600, който е един от най-големите действащи подводни дронове на ВМС на САЩ, е с дължина 3,2 метра.

Manta Ray е едно от най-секретните разработки на ВМС на САЩ, но някои данни за него (по-специално по-ранни снимки) може да бъдат намерени в отворени източници.

Очаква се дронът да може да изпълнява дълги безпилотни мисии, използвайки "енергоспестяващи технологии“, които ще му помогнат да покрива значителни разстояния. Може да се "залепи“ за морското дъно, преминавайки в режим на заспиване. Заради необичайния му вид западните наблюдатели шеговито наричат ​​ Manta Ray "космически кораб от "Междузвездни войни“.

Като цяло програмата предвижда създаването на нов клас безпилотни летателни апарати, които могат да се използват в различни операции поради далечния им обсег и вариативност на полезен товар.