Демократът Кати Хочул стана първата жена, избрана за губернатор на Ню Йорк, печелейки окончателно длъжността, която пое през 2021 г., когато бившият губернатор Андрю Куомо подаде оставка, пише Associated Press.

Тя победи конгресмена републиканец Лий Зелдин, съюзник на Доналд Тръмп, който ръководи кампания, фокусирана върху страха от насилствени престъпления.

"Тази вечер гласът ви се чува силно и ясно. И вие ме направихте първата жена, избрана някога за губернатор на щата Ню Йорк. Но аз не съм тук, за да правя история, тук съм, за да променя нещата“, каза Хочул пред привържениците във вторник вечерта.

Хочул, родом от Бъфало, се очакваше да спечели в щат, в който има повече от два пъти повече регистрирани демократи от републиканците. Жителите на Ню Йорк не са избирали републиканец за губернатор, откакто губернаторът Джордж Патаки спечели трети мандат през 2002 г. Но Зелдин направи надпреварата конкурентна, като се доближи до Хочул през последните седмици и изглежда я подтикна да говори повече за обществената безопасност.

Въпреки че Хочул е губернатор от една година, тя не е толкова известна като своя предшественик.

Бивша конгресмена, тя е била заместник-губернатор на Куомо, преди да поеме поста през август 2021 г., и се опита да се представи като ново начало от Куомо. Той подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз, които отрича.