От петък вечерта гражданите ще могат да резервират час за бустерната си ваксинация срещу Covid-19 три месеца след втората доза, а не след шест месеца, както досега, съобщи служител на Министерството на здравеопазването на Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Мариос Темистоклеус, генерален секретар за първична здравна помощ в министерството, каза, че уебсайтът за резервации на ваксини ще бъде актуализиран с новите процедури.

Той добави, че Националният комитет по ваксинации препоръчва да се ускори прилагането на трета доза, тъй като отчита по-висок риск от заразяване от варианта "Омикрон“ и зимните температури.

По същия начин хората, които са се заразили с вируса, могат да приемат трета доза три месеца след установяването на заразата.

За тези, които са получили ваксината на Johnson & Johnson, ситуацията няма да се промени. Те могат да приемат бустер два месеца след първата си доза.

Темистоклеус каза, че само в четвъртък са направени 30 000 резервации за първата доза ваксина. От резервациите 17 000 идват от хора на възраст над 60 години.

Той добави, че откакто правителството обяви, че всички над 60-те години трябва да бъдат ваксинирани до средата на януари, са направени общо 45 000 резервации от тази възрастова група.

В Гърция 78% от възрастното население е ваксинирано, каза Темистоклеус.

Превод и редакция: Юлиян Марков