Над северната граница на Гърция отново надвисва призракът на мигрантския наплив, подобен на този отпреди седем години, когато се стигна до същинска криза в Идомени, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В момента няма признаци, че регионът ще преживее "дните на 2015 г.“, когато десетки хиляди бежанци и нелегални мигранти се укриваха в граничното село Кукуш, чакайки подходящия момент да преминат в Северна Македония и оттам да продължат към сърцето на Европа. Тревожни сигнали обаче идват от т.нар. "Балкански маршрут“, чийто важен център е Идомени.

Бежанци и мигранти, които успеят да преминат нелегално гръцко-турската граница – а те са много – се събират в Идомени, където създават лагери, отсядат в местни хотели или спят в гората, докато им се отвори възможност да се промъкнат в Северна Македония.

"Напоследък се наблюдават засилени потоци от нелегални мигранти, както и повишена концентрация в района на Идомени, Евзонес и други населени места. Смята се, че техният брой надхвърля хиляда, което е повече от населението на въпросните села“, казва кметът на Пайония Костас Сионидис.

Но не само жителите на Идомени и околните села са разтревожени. На среща наскоро във Виена лидерите на Австрия, Унгария и Сърбия се договориха да предприемат нови мерки за ограничаване на потоците през Западните Балкани.

Тъй като Еврос и Виена се разглеждат като двете порти Балканския маршрут към сърцето на континента, Европа укрепва отбраната си на главните проходи като Идомени, както и на границите между Сърбия и Унгария и България и Северна Македония. През 2022 г. гръцката полиция е арестувала над 1100 контрабандисти на мигранти, припомня изданието.