Гърция ще удвои субсидиите за сметки за електроенергия през септември до 1,9 милиарда евро (1,89 милиарда долара), съобщи министърът на енергетиката на страната във вторник, разширявайки финансовата подкрепа, въведена миналата година, за да предпази потребителите от рязко нарастващите цени на електроенергията, пише Kathimerini.

Гърция, подобно на много други страни от ЕС, е изправена пред рязко покачване на сметките за електроенергия, предизвикано от рязко покачващите се цени на газа. "Продължаващата война [в Украйна] драматично влошава енергийната криза“, посочис министърът на енергетиката Костас Скрекас в телевизионни изявления.

Атина е похарчила около 8 милиарда евро за енергийни субсидии и други мерки от миналия септември, за да помогне на домакинствата, бизнеса и фермерите да плащат сметките си за електричество и газ.

Субсидиите, които ще бъдат включени в сметките за електроенергия, ще достигнат около 1,9 милиарда евро през септември и ще поемат до 94% от увеличението на месечните сметки за електроенергия за домакинствата и 89% от увеличението за малките и средни фирми, посочи министърът.

Субсидията ще бъде 639 евро на мегаватчас (MWh) за месечна консумация на енергия от домакинството, каза той, в сравнение с 337 евро на MWh през август.

Гърция наложи таван на плащанията към производителите на електроенергия, за да отрази реалните им производствени разходи, като на практика премахна допълнителната такса върху сметките за електроенергия, като постъпленията бяха предназначени за подпомагане на финансирането на енергийните субсидии.

Превод и редакция: Иван Христов