В отговор на предполагаемата ескалация на действията на Турция, която според Атина изпраща мигранти в Гърция по суша и море, Съветът за външни работи и отбрана (KYSEA) на южната ни съседка реши във вторник да се предприемат допълнителни мерки за защита на границите на страната и най-вече на тази по река Марица, съобщава Kathimerini.

Te включват разширяването на оградата по реката на североизток по цялата дължина на границата, която е около 220 километра.

Понастоящем оградата се простира на около 40 км и има предишно решение за удължаването й с 80 км. Дългосрочната цел през следващите години е да се покрие цялата граница на Марица.

Проектът ще бъде реализиран с национални ресурси, ако няма европейско финансиране, което изглежда вероятно, като се има предвид, че правителството вече е отправило съответно искане до Европейската комисия, но все още не е получило отговор.

Второ, беше взето решение за надграждане на възможностите за електронно наблюдение, което включва дронове, камери и друго оборудване.

По отношение на влизанията през морето, където дневните потоци са се учетворили напоследък и в някои дни достигат до 700 души, планът е да се подсили гръцката брегова охрана по програма с бюджет от 800 милиона евро. Тя предвижда модернизиране на оборудването, разположено на плавателни съдове, на сушата и на въздушни средства за наблюдение на гръцка територия.

Беше договорено още 250 вече избрани служители да започнат обучение през октомври, за да могат да бъдат разположени на границата до края на есента.

Допълнително разполагане на жива сила не беше счетено за необходимо, поне засега.

Срещата на KYSEA във вторник, която беше председателствана от премиера Кириакос Мицотакис, направи обща оценка на ситуацията, като заключението беше, че Анкара осъществява съгласувани усилия да пробие граничната ограда на Марица с мигранти и да окаже натиск върху Гърция да ги приеме.

Консенсусът беше, че Гърция напълно зачита международното право и че по никакъв начин няма да се поддаде на натиска, упражняван от Анкара. Този натиск, според оценките, се очаква да продължи през следващите няколко седмици, може би дори през следващите няколко месеца.

В срещата участваха външният министър Никос Дендиас, министърът на отбраната Никос Панайотопулос, началникът на Генералния щаб Константинос Флорос и други високопоставени лица.

Превод и редакция: Иван Христов