Гърция ще излезе от така наречената рамка за засилено наблюдение на Европейския съюз на 20 август, заяви финансовият министър на южната ни съседка в сряда. Това ще позволи на страната по-голяма свобода при вземането на решения в икономическа политика, пише Kathimerini.

Гръцкото икономическо развитие и политика се наблюдават в рамката от 2018 г., след като Атина излезе от три международни спасителни програми на обща стойност над 260 милиарда евро от Европейския съюз и МВФ между 2010 и 2015 г.

"След 12 години... труден период за нашата страна е към своя край“, заяви Христос Стайкурас. "Гърция се връща към европейската нормалност и вече няма да бъде изключение в еврозоната“.

Атина изпълни по-голямата част от обещаните политически ангажименти и реформи и излизането й от рамката на 20 август беше потвърдено с писмо от вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис и комисаря по икономиката Паоло Джентилони, добави той.

Излизането на Гърция от засиленото наблюдение ще означава по-голяма свобода при прилагането на икономическата политика и ще доближи целта на страната да си възвърне статута на "инвестиционен клас“, посочи Стайкурас.

След като излезе от спасителните програми през 2018 г., Гърция разчита единствено на пазарите за финансовите си нужди.

Рамката за наблюдение имаше за цел да гарантира непрекъснатото приемане на мерки за справяне с потенциални източници на икономически затруднения и структурни реформи в подкрепа на устойчивия икономически растеж.

Превод и редакция: Иван Христов